Vitamin-egészség

A vitaminok és az ásványi anyagok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. Az egészségünk, szépségünk megőrzése érdekében, a vitaminokat és ásványi anyagokat minden nap pótolni kell. A,B,C,D,E-vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. A gyógynövények segíthetnek különböző elváltozások kezelésében.

Linkek

 

  http://www.saunabau.hu szálkásszőrű tacskó-vitamin igénye Szaffina fűszerkonyhája

Utolsó kommentek

Címkék

albert (1) aloe (1) angolkor (1) antioxidáns (1) anyag (4) anyagok (5) ásványi (10) aszkorbinsav (3) a b c d e (1) a vitamin (4) b (1) b1 vitamin (1) b3 vitaminb5 vitamin (1) b6 vitamin (1) bélféregűző (1) bór (1) bőrfiatalítás (1) b 12 vitamin (1) b 17 vitamin (2) b vitamin (1) C-vitamin (1) cickafark (1) cink (2) citrom (1) citrusfélék (1) csakra vitamin (1) csontritkulás (1) csoport (1) c vitamin (4) d2 vitamin (1) d3 vitamin (1) dió (1) Dió levél (1) d vitamin (2) egészség (16) egészséges (1) egészségmegőrző (1) egészségügyi (1) egészség regeneráció (1) élettani (4) emberi (1) emésztőszervek (1) és (1) e vitamin (3) fahéj (1) fájdalomcsillapító (1) férfi (1) fiatalító (1) fiatalság (1) fluor (1) fogyasztó (1) fogyókórúra (1) fogyókúra (1) fokhagyma (1) folsav (1) folyadék (1) foszfor (1) főtt (1) főzött (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (6) gyógytea (1) gyömbér (1) gyömbért (1) gyümölcs (1) Hajpakolás (1) hatás (2) hatása (1) hatóanyagok (1) hiány (1) hormonok (1) hunza (2) hunzák (2) immunerősítő (1) influenzát (1) infrakabin (1) infrakabinok (1) infrasugarak (1) ízek színek (1) jód (2) Kakukkfű (1) kalcium (1) kálium (1) karotin (1) kezelések (1) klór (1) kobalt (1) kókuszolaj (1) kókuszzsír (1) koleszterin (1) koleszterinszint (1) kollagén (2) komplex (1) konyha (1) kovaföld (1) kovaföldnek (1) kozmetikumok (1) kristály (1) kristálysó (1) króm (1) kúra (1) k vitamin (1) mag (1) magnézium (1) mák (1) mellékhatás (1) méregtelenítés (1) molibdén (1) napfény (1) napi vízszükséglet (1) narancs (1) natúr (1) nemi (1) női (1) nyers (1) nyersen (1) nyomelem (3) nyomelemek (1) öko (1) ősi (1) paprika (1) plasztikai (1) retinol (1) réz (1) rüh (1) sárgabarack (2) sárgarépa (1) sebészet (1) (1) szaunakabinok (1) szaunázás (1) szelén (3) szent györgyi (1) szépség (2) szépségápolás (1) szervezetre (1) szódabikarbóna (1) szőlő (1) táplálkozás (1) tőkehalmáj olaj (1) vanádium (1) vas (1) vera (1) vitamin (14) vitaminhiány (2) vitaminok (1) vitaminokat (1) víz (1) vízivás (1) zöldség (1) fejtetű (1) Címkefelhő

A mák

2015.02.04. 12:56 remenyke

A mák a magyar és más kelet-európai konyhának is domináns része. Rengetegen szeretjük felfújtnak, tortának vagy épp mákos gubának és még sorolhatnánk, hogy mennyi finom felhasználási lehetőséget rejt. Ráadásul nem csak finom, de nagyon egészséges is! Ugyan ma már mindenhol ismerik és használják is a mákot a különböző ételek elkészítésekor, de alapvetően Közép-Ázsiából származik és leginkább Európában vált kedveltté. Köztudott, hogy a mákot nem csak az élelmiszerekhez használjuk, hanem számos gyógyszer alapanyagaként is szolgál a mákgubóból nyert morfium.

Bár sokan nem szívesen fogyasztják a mákos ételeket, ha nyilvános helyen vannak, sőt otthon sem az első számú ételek közé tartozik általában, de van néhány kedvező élettani hatása a máknak, ami miatt érdemes sokat fogyasztanunk belőle. Csontozat erősítése Mivel a mák nagymértékben tartalmaz kalciumot, illetve B1-, B6-, és B2-vitaminokat és E-vitamint, ezzel képes a csontritkulást megelőzni, illetve a csontsűrűség állapotát javítani, így minden korosztály számára fontos lehet a fogyasztása.

A mák tartalmaz vasat, magnéziumot és káliumot is. Így nélkülözhetetlen ásványi anyag forrásként szolgálhat egész évben. Csökkenti a vérnyomást A mák jótékony hatással van a vérkeringésünkre is, ugyanis vérnyomáscsökkentő hatása van, illetve fogyasztásával megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása is.

De ezen kívül azoknak is érdemes több mákot fogyasztaniuk, akik a koleszterin szintjüket szeretnék csökkenteni, illetve karbantartani. Görcsoldó A mákban található anyagok a görcsoldásban is segíthetnek. Gyomor- vagy bélgörcsök ellen is hatékony, de a menstruációs zavarok terápiájában is használják.mak.jpg

Ezen kívül hatékony a sebek gyógyításában és fogyasztásával növelhető a szellemi teljesítőképesség is, ezen kívül pedig köztudottan nyugtató hatással is rendelkezik, így főleg stresszes időszakokban hasznos segítségünkre lehet. Béltisztító hatás Mivel a mákszemek alig emésztődnek meg a szervezetünkben, így nagyon hatásos segítség a bélcsatorna tisztításában és ezzel számos a bélrendszert érintő betegséget előzhetünk meg a fogyasztásával.

Elterjedése

 

Világszerte szinte mindenhol ismert, elterjedt, az ókortól - napjainkig. Igen kedveli a trópusi éghajlatot, a nedves, tápanyag dús talajt és a napsütést. Ennek ellenére a szélsőséges klímájú területeken is megterem, például a Kárpát-medencében tél végén a „hóra vetik”, míg a mediterrán éghajlat tikkasztó melegét is kedveli. Részletes ismertetés: A gyomor nyálkáit szárítja, megszünteti, ledörzsöli, javítja az étvágyat és szünteti a gyomorgörcsöket, gyomorhurut esetén azonban mégsem javalt, mert erősen tompít és old, ami ez esetben a nyálka fokozódásához vezet. Az emésztőrendszer egész hosszában kifejti hatását.

 Az ernyedt beleket tónusossá teszi és a bélmozgást gátló görcsöket oldja, így szélhajtó hatású. A bélfalról, a bélbolyhok közül kidörzsöli a feltapadt mérgező szennyeződéseket, miáltal a felszívódást javítja. Serkenti az emésztőnedvek termelését, s egyúttal hatékonyságukat is. Bár szélcsökkentő és hajtó hatású, a bélfalakat mégis szárítja. Vastagbélhurut esetén azonban nem javalt, mert összegzett hatásként képes leállítani a bélmozgást. A mák a hasmenés ellenszere, főleg, melyek emésztési zavar eredményeként alakulnak ki. Elsősorban gyermekek hasmenésének megfogására javasolt. A székletfogó tulajdonságot fokozott folyadékbevitellel kompenzálhatjuk, így hatásos tisztítókúra részesei lehetünk fogyasztása során. Ezt a hatását azzal fokozhatjuk, hogy előzetesen tejben enyhén megfőzzük, vigyázva le ne égjen, mert akkor megkeseredik. A máknak, olajának, préselt levének fogyasztása megállítja az orrfolyást, szünteti az ezzel együtt járó fejfájást.

Az idegrendszerre nyugtató, túlzásban jelentősen tompító, álmosító hatással van főzete, füstje, ezért idegi kimerültségre, túlhajszoltsága javalt. Közvetlen fogyasztva a mák gyengébb hatást mutat e téren. A macskagyökérrel kombinálva készülő főzetet hatékony idegerősítőként lehet használni. Szerecsendióval keverve - mely hatásában hasonló - jelentősen visszaszorítható vele a pánikbetegség, az idegi alapú emésztési rendellenesség, sőt leállítja a túlpörgött elmét.

Igen erős oldó, tompító fájdalomcsillapító, mely hatását opiátok formájában a gyógyszeripar is használja. Füstje, főzete légzéskönnyítő hatású, az asztma tüneteinek csökkentésére alkalmas. Menstruációs görcsök, illetve korai magömlés kezelésére régebben a gubóból készült főzetét fogyasztották. A mákszemekből préselt olaj, vagy a friss mákból préselt nedv mandulaolajjal elkeverve, fülbe töltve szünteti a fülzúgást.

Megkötések

Székrekedés, gyomor és bélhurut, gyomor és bélfekély, gyulladás.

A mák függőséget okozhat.

Szólj hozzá!

Címkék: egészség mák anyagok a vitamin fájdalomcsillapító ásványi élettani

A bejegyzés trackback címe:

http://vitamin-egeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr607140177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.