Vitamin-egészség

A vitaminok és az ásványi anyagok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. Az egészségünk, szépségünk megőrzése érdekében, a vitaminokat és ásványi anyagokat minden nap pótolni kell. A,B,C,D,E-vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. A gyógynövények segíthetnek különböző elváltozások kezelésében.

Linkek

 

  http://www.saunabau.hu szálkásszőrű tacskó-vitamin igénye Szaffina fűszerkonyhája

Utolsó kommentek

Címkék

albert (1) aloe (1) angolkor (1) antioxidáns (1) anyag (4) anyagok (5) ásványi (10) aszkorbinsav (3) a b c d e (1) a vitamin (4) b (1) b1 vitamin (1) b3 vitaminb5 vitamin (1) b6 vitamin (1) bélféregűző (1) bór (1) bőrfiatalítás (1) b 12 vitamin (1) b 17 vitamin (2) b vitamin (1) C-vitamin (1) cickafark (1) cink (2) citrom (1) citrusfélék (1) csakra vitamin (1) csontritkulás (1) csoport (1) c vitamin (4) d2 vitamin (1) d3 vitamin (1) dió (1) Dió levél (1) d vitamin (2) egészség (16) egészséges (1) egészségmegőrző (1) egészségügyi (1) egészség regeneráció (1) élettani (4) emberi (1) emésztőszervek (1) és (1) e vitamin (3) fahéj (1) fájdalomcsillapító (1) férfi (1) fiatalító (1) fiatalság (1) fluor (1) fogyasztó (1) fogyókórúra (1) fogyókúra (1) fokhagyma (1) folsav (1) folyadék (1) foszfor (1) főtt (1) főzött (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (6) gyógytea (1) gyömbér (1) gyömbért (1) gyümölcs (1) Hajpakolás (1) hatás (2) hatása (1) hatóanyagok (1) hiány (1) hormonok (1) hunza (2) hunzák (2) immunerősítő (1) influenzát (1) infrakabin (1) infrakabinok (1) infrasugarak (1) ízek színek (1) jód (2) Kakukkfű (1) kalcium (1) kálium (1) karotin (1) kezelések (1) klór (1) kobalt (1) kókuszolaj (1) kókuszzsír (1) koleszterin (1) koleszterinszint (1) kollagén (2) komplex (1) konyha (1) kovaföld (1) kovaföldnek (1) kozmetikumok (1) kristály (1) kristálysó (1) króm (1) kúra (1) k vitamin (1) mag (1) magnézium (1) mák (1) mellékhatás (1) méregtelenítés (1) molibdén (1) napfény (1) napi vízszükséglet (1) narancs (1) natúr (1) nemi (1) női (1) nyers (1) nyersen (1) nyomelem (3) nyomelemek (1) öko (1) ősi (1) paprika (1) plasztikai (1) retinol (1) réz (1) rüh (1) sárgabarack (2) sárgarépa (1) sebészet (1) (1) szaunakabinok (1) szaunázás (1) szelén (3) szent györgyi (1) szépség (2) szépségápolás (1) szervezetre (1) szódabikarbóna (1) szőlő (1) táplálkozás (1) tőkehalmáj olaj (1) vanádium (1) vas (1) vera (1) vitamin (14) vitaminhiány (2) vitaminok (1) vitaminokat (1) víz (1) vízivás (1) zöldség (1) fejtetű (1) Címkefelhő

C-vitamin

2009.12.13. 17:49 remenyke

Mennyi C-vitaminra van szükségünk naponta?

A vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, szervezetünk nem tudja előállítani, ezért, ezeket az anyagokat külső forrásból kell a szervezetünknek biztosítani, minden nap!


Erre a válasz az, hogy az aszkorbinsav előállítására képes állatok, naponta 3-15000 mg-nyit termelnek ebből az anyagból. Ehhez mérten kell kiszámítani, hogy az emberi szervezetnek mennyire van szüksége naponta.


A szív-és érrendszeri betegségek, lényegében ismeretlenek az állatok között. Az állatok a saját testükben maguk állítják elő a C-vitamint, amire szükség van, a testük és érrendszerük ellenálló-képességét erősítő molekuláknak, az úgynevezett kollagénnek az előállításához.
A hiánybetegséget úgy előzhetjük meg, ha szervezetünk semmiféle táplálékban nem szenved hiányt.

A hiánybetegséget úgy előzhetjük meg, ha szervezetünk semmiféle táplálékban nem szenved hiányt.

Megtalálható a citromban, narancsban, a csipkebogyóban, az eperben, a brokkoliban, fekete ribiszkében és a paprikában.

Dr. Szent-Györgyi Albert professzor fedezte fel, aki Nobel díjat kapott a C-vitamin felfedezéséért 1937-ben.

Mi emberek tudjuk-e, hogy miért ilyen fontos, és nagy jelentőségű vitamin ez?

- immunrendszer erősítő
- a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek kockázatát jelentősen csökkenti.
- jelentősen csökkenti a gyomor- gége- és nyelőcső rák kialakulásának a veszélyét.
- fontos szerepet játszik a növekedésben, a fogak és csontok fejlődésében.
- növeli a fehérvérsejtek számát, fokozza működésüket.
- jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit, időben történő szedése esetén akár meg is előzheti a betegség kialakulását

Ha az ellenálló képességünk csökken, könnyebben megbetegszünk. Ilyenkor nagyobb adag C-vitaminra van szükségünk, az egészségünk helyre állításához. Meghűléskor különösen sokat tud segíteni a betegségünk leküzdésében a C-vitamin.

 

 

C-vitamin felfedezése


Dr. Szent-Györgyi Albert a 30-as évektől egy oxidációs folyamat reakciós késését kutatta. Észrevette, hogy ez az anyag a mellékvesekéregben és a citrusfélékben egyaránt előfordul, de ahhoz, hogy a kémiai felépítését is megvizsgálhassa, csak nagyon kis mennyiségben sikerült előállítania. Az is ismertté vált, hogy az emberi sejteknek szükségük van erre az anyagra, de csak növények és állatok tudják előállítani.



Szent-Györgyi érdekes körülmények között jött rá arra, hogy a szegedi zöldpaprika sokkal többet tartalmaz ebből az anyagból, mint a citrusféle gyümölcsök. A legendák szerint utálta a paprikát, és amikor egyik este a felesége a vacsora mellé egy darab paprikát is odatett, rutinos, és higgadt férjként, veszekedés, vitatkozás helyett egy óvatlan pillanatban a köpenye zsebébe dugta, elfogyasztotta a vacsoráját, majd lement a laboratóriumába, és mivel sok más zöldség és gyümölcs után, amiket addig sikertelenül kipróbált, veszíteni valója nem lévén elővette a vacsoráról elhozott paprikát, és vizsgálódni kezdett.

Még aznap éjjel a kezében volt a megoldás. Tudta, hogy megtalálta a C-vitamin alapanyagát. A korábbi apró, mennyiségek után már több kilónyit tudott előállítani.

Felfedezte, hogy gyógyítani lehet vele a skorbutot, tengerimalacokon kísérletezett sikeresen Szent-Györgyi Albert, vagyis a hexuron-sav azonos a C-vitaminnal. Ekkor nevezte el aszkorbin-sav névre, méghozzá a skorbut megelőzésével kapcsolatban.

Ennek a kutatásnak, felfedezésnek köszönhető, hogy ma tonnaszámra gyártják, mint az emberi egészségnek az alapvető forrását.

Mire jó a C-vitamin?

Vízben oldódó vitamin, nem lehet túladagolni, a szabad gyökök káros hatásával szemben védi szervezetünket. A zsírban oldódó E-vitaminnal együtt alkalmazva rendkívül hatásos szer.
Ma már tudjuk, hogy a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek kockázatát jelentősen csökkenti.

Szintén jelentősen csökkenti a gyomor- gége- és nyelőcső rák kialakulásának a veszélyét.
Jelentős szerepet játszik a növekedésben, a fogak és csontok fejlődésében.

Dohányosok számára kiemelten fontos ennek a vitaminnak a rendszeres használata, mert a dohányzás megnehezíti a bevitt C-vitamin felszívódását a szervezetben.

A C-vitamin felszívódásában segítenek az ún. bioflavonoidok, ezért a leghatásosabbak a természetes alapanyagokból készült C-vitamin termékek. A C-vitamin és a vas is segítik egymás felszívódását és hasznosulását a szervezetben.
A vitamin fontos szerepet játszik immunrendszerünk működésében. Bár, fő hatását az immunrendszeri működés fokozásán keresztül fejti ki. Növeli a fehérvérsejtek számát, fokozza működésüket. Vírus- és baktérium-ellenes hatása is bizonyított.

A C-vitamin-készítmények enyhíthetik a nátha tüneteit és elősegítik a gyógyulást.
A C-vitamin védelmet nyújt a szürke hályog ellen is.
Más vizsgálatok kimutatták, hogy a C-vitamin bizonyos védelmet nyújthat különösen az időseknek a légzőszervi megbetegedésekkel szemben, mivel gátolja a hisztamin felszabadulását, és nagy mennyiségben megakadályozhatja az allergének kiváltotta gyulladáskeltő anyagok hatását a szervezetben. Több vizsgálat szerint a C-vitamin segít megelőzni és gyógyítani az asztma tüneteit is.
Linus Pauling naponta 10-18 g C-vitamint fogyasztott,
Szent-Györgyi Albert, amikor beteg volt, a napi adagját 1 grammról 8 grammra emelte.

Szólj hozzá!

Címkék: citrom paprika narancs albert aszkorbinsav c vitamin citrusfélék szent györgyi

A bejegyzés trackback címe:

http://vitamin-egeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr11594624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.